Mengangkasakan rakyat di bangsal kambing


Oleh Ustaz Idris Haji Ahmad

“Tiga beranak tinggal di bangsal kambing” itulah tajuk berita dalam akhbar Utusan Malaysia 14/1/08. Ini bukan berlaku di Kelantan dan juga ini bukan berlaku di Pontianak dan ini bukan berlaku di Kenya tetapi yang berlaku di Baling Kedah negeri yang hendak menjadi negeri maju pada tahun 2010.

Apabila membaca berita ini terbayang saya muka Dato’ Najib yang ghairah hendak selamatkan rakyat Kelantan daripada pemerintahan PAS. Beliau mendakwa sudah cukuplah rakyat Kelantan ditadbir oleh PAS selama 18 tahun, dah sampai masanya BN merampas kembali Kelantan dan membawa kemajuan kepada rakyat Kelantan.

Sepatutnyaa Dato’ Najib dan pemimpin Umno seperti Khairy Jamaludin hendaklah mengambil cermin suluh muka mereka dulu sama ada mereka menjadi pembela atau pengkhianat kepada Islam atau Melayu. Apa yang Umno duduk sibuk hendak tawan Kelantan, yang kerajaannya stabil walaupun hanya dengan kelebihan satu kerusi namun dapat memerintah dan melaksanakan program pembangunan fizikal dan rohani.

Alhamdulillah berjaya meningkat taraf hidup rakyat Kelantan sehingga tahap kemiskinan di Kelantan nombor enam jauh ke belakang daripada negeri-negeri di bawah Umno. Kalau hendak banding dengan negeri Dato’ Najib sudah tentulah Kelantan lebih baik dalam pengurusan dan pembangunan manusia.

Tidak ada mana-mana kerajaan yang boleh bertahan seperti di Kelantan walaupun dengan kelebihan satu kerusi dalam dewan undangan negeri, Insya-Allah kerajaan ini akan bertahan sehingga habis penggal ke-11. Umno begitu gahirah untuk hendak merebut Kelantan. Kenapa tidak ada plan tindakan untuk membantu Melayu Pulau Pinang yang tinggal nyawa ikan, negeri yang Pengerusi Perhubungannya Amir Islam Hadhari Dato’ Seri Abdullah Badwi mertua kepada singa kertas Naib Ketua Pemuda Umno.

Sepatutnya negara yang sudah merdeka 50 tahun, Rancangan Malaysia sudah masuk kali ke-9, Kedah sudah mengiystihar negeri maju pada 2010 tidak sepatutnya negeri yang Umno memerintah ada lagi manusia yang duduk dalam bangsal kambing.

Apakah Najib yang juga membawa slogan untuk mengangkasakan bangsa sudah tidak memperdulikan rakyat yang masih tinggal dalam kandang kambing dan cari rezki dengan mengutip sampah di Kampung Sungai Ikan Bukit Payung Terengganu (Berita Harian 2/11/2005). Dato’ Najib dan Khairy Jamaludin masih mimpi lagi kah sehingga tidak sedar bahawa rakyat yang duduk dalam kandang kambing dan pungut sampah ialah negeri yang berketuakan Umno. Negeri ini bukan PAS yang perintah.

Apa makna projek koridor utara, kalau masih ada lagi rakyat yang tingal di kandang kambing. Sudah menjadi adatlah kepada pemimpin Umno apabila media dedahkan barulah sibuk untuk bertindak menghulur bantuan. Apakah selama ini mereka buta mata dan pekak badak sampai tidak melihat masalah rakyat. Mana perginya Pengerusi Putera Umno orang kuat Khairy Jamaludin kebetulan Ketua Pemuda Umno Kawasan Baling. Wakil rakyatnya pula Ummu Hadhari Dr Mashitah Ibrahim.

Rakyat Terengganu yang duduk di bawah pemerintahan Umno sekarang dapat membezakan antara pemerintahan kerajaan Umno yang perintah hari ini. Jauh langit dengan bumi. Janji pemimpin Umno dalam masa 5 tahun kemiskinan di Terengganu akan dihapuskan (BH 16/4/04).

Setelah empat tahun janji itu diucapkan? Bukan kemiskinan dapat dihapuskan malah kemiskinan makin tenat berlaku di bawah Umno Hadhari yang bermenteri besarkan Dato’ Seri Idris Jusuh. Padahal waktu tahun 1999 kadar kemiskinan di Terengganu ialah sebanyak 17.3% . Negeri ini menduduki tempat kedua dalam senarai negeri paling tinggi kadar kemiskinan di seluruh negara.

Di bawah pemerintahan PAS 1999-2004, kedudukan itu telah berjaya diperbaiki. Kadar itu turun pada 14% pada tahun 2001 dan kedudukannya juga turun ke tangga ketiga. Kadar itu turun lagi pada tahun 2004 kepada hanya 10.4% dan Terengganu berada di tangga keempat. Pada tahun 2007 Terengganu naik balik mengekalkan rekod negeri kedua termiskin selepas Sabah. Inilah petanda bijaknya Umno memerintah negeri yang kaya minyak tapi rakyat miskin.

Lebih malang lagi apa yang berlaku ialah sekumpulan ibu tunggal sanggup ‘berselepoh’ dari pagi hingga malam sambil menadah tangan di depan sebuah to’kong di Kg China, Kuala Terengganu sehari sebelum sambutan Tahun Baru China 2006 (Harian Metro 31/1/2006). Mungkin inilah cara rakyat Terengganu di bawah Umno dengan slogan Islam Hadhari Terengganu bestari, orang miskin minta sedekah depan tokong dari pagi. Inilah musibah sokong Islam Hadhari, barang naik setiap hari. Ayuh selamatkan negara nyahkan Umno dan BN.

Advertisements

One comment on “Mengangkasakan rakyat di bangsal kambing

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s