EZAM AKHIRNYA KE UMNO JUGA


Dengan rasmi Ezam memohon masuk Umno pada 28/5/08. Borang diserah sendiri pada Datuk Seri Abdullah Badwi di Bangunan Parlimen. Pelik tapi itu yang berlaku pada saudara Ezam yang saya kenali rapat dan saya kagum dengan stail kepimpinan beliau. Beliau sanggup di ISA, dipenjara kerana OSA. Satu ketika dulu menurut Tun Musa Hitam beliau matang waktu muda kerana kehebatan beliau waktu memimpin gerakan PKR.

Namun beliau telah membuat keputusan sendiri untuk menyertai Umno dalam keadaan Umno sudah tidak laku, terutama di kalangan genarasi siber. Tidakkah beliau terfikir kawan-kawan beliau yang balik menyertai Umno seperti Roslan Kassim, Zaid Mat Arif, Hamdan Taha, Hanafiah Man dan lain-lain lagi. Di manakah mereka sekarang ini dalam persada politik Umno. Saya cuba merayu beliau melalui SMS supaya jangan masuk Umno. Beliau rply kepada saya jam 2.10 pagi 26/5/05 ketika saya dalam perjalanan pulang berceramah di Selinsing Perak. SMS beliau menyatakan sudah final untuk ke UMNO dan ada agenda tersendiri.

Apabila mengingatkan kehebatan beliau tiba-tiba beliau masuk Umno. Maka disini kita perlu mengambil pengajaran bersama;

1.Doalah selalu supaya kita mati dalam perjuangan Islam seperti yang diajar oleh nabi kita Muhammad SAW “Wahai hati yang berbolak balik, tetapkanlah hati dalam agamamu”.

2. Perjuangan biarlah jelas, bukan untuk agenda peribadi mana-mana pihak.

3.Sering muhasabah diri kalau kita meninggalkan perjuangan satu pengkhianatan kepada perjuangan dan sahabat-sahabat yang lain.

4. Mendatangkan fitnah kepada perjuangan parti, kerana orang menganggap bahawa semua orang yang berjuang tidak boleh dipercayai.

5. Masalah peribadi jangan menjadi alasan untuk kita keluar parti. Kerana perjuangan kita ,mesti nawaitu kerana Allah.

Akhirnya kita perlu berdoa “Ya Allah kalau hidup ini baik untuk agamamu dan hidupku maka panjanglah umurku, Ya Allah kalau hidup ini tidak baik untuk agamamu dan hidupku matikanlah aku”

Biarlah kita mati atas prinsip yang benar dan hidup mulia. Jangan mati dalam keadaan kita dianggap tidak mempunyai pendirian yang kukuh. Apa yang kita hendak cari dalam dunia ini melainkan keredhaan Allah, bukan keredhaan manusia. Wallahua’lam.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s