HUJAH UNTUK MEMBODOHKAN RAKYAT KENAPA MINYAK NAIK


Sejak Datuk Seri Abdullah Badwi mengambil alih Negara daripada Tun Dr Mahathir minyak sudah naik sebanyak tujuh kali.

  • 30/4/04 petrol 2 sen Disel 2 sen
  • 1/10/04 Petrol 2 Sen Disel 2 Sen
  • 1/3/05 Disel 5 Sen
  • 4/5/05 Petrol 10 Sen Disel 20 Sen
  • 1/8/05 Petrol 10 Sen Disel 20 Sen
  • 28/2/06 Petrol 30 Sen Disel 30 Sen
  • 4/6/08 Petrol 78 sen (1.90-2.70)/ Diesel 1.00 1.58-2.58)

Hujah Pak Pandir membodohkan Rakyat

1.Harga minyak terpaksa dinaikkan ekoran harga minyak diperingkat antarabangsa melambung tinggi. Kenapa pula Malaysia pula sakit. Sedangkan Malaysia negara pengeluar minyak bukan pengimport minyak. Kalau harga minyak dunia naik maka negara kita akan bertambah kaya. Analogi yang lain, kalau kita ada dusun durian, tentu kita dan keluarga gembira kerana harga buah durian mahal. Anak kita boleh makan dengan puas dan kita pula boleh dapat wang banyak. Tetapi pemimpin BN/Umno pula pelik apabila harga minyak dunia naik, rakyat pula menderita terutama mereka yang berpendapatan rendah.

2.Harga minyak kita lebih murah jika hendak dibanding dengan negara ASEAN yang lain. Jangan banding dengan Thailand, Indonesia. Perlu banding dengan Brunai kerana harga minyak di negaranya RM1.20 seliter. Orange dengan epal tidka boleh buat perbandingan. Perlu dingat juga, walaupun Indonesia, Tahailand minyaknya mahal, tetapi barang keperluan harian dan pakaian dan barang yang sudah siap murah seperti makanan, pakaian, alat perabut semuanya murah. Di negara kita semuanya mahal daripada minyak sampai kepada keperluan yang lain. Yang murah hanya maruah pemimpin Umno/BN sahaja

3. Minyak di Singapura lebih mahal daripada Malaysia. Singapura bukan negara pengeluar minyak. Tambahan pula pendapatan rakyatnya tinggi, contohnya pencuci lantai gaji hampir RM2000 ringgit di Malaysia, hanya RM600. Begitu juga pengangkutan awam antara yang terbaik di dunia, di Negara Malaysia Hadhari paling teruk. Di negaranya tol hanya dikenakan waktu tertentu sahaja, sedangkan di Malaysia siang malam, non stop.

4. Wang subsidi petrol RM56 bilion akan digunakan untuk pembangunan . Kita hendak tanya kemana wang subsidi ini akan pergi. Adakah hendak belanja untuk Monsun Cup yang menghabiskan wang rakyat RM 250 juta, Formula 1 yang berapa kerat rakyat yang mampu hendak menuntun. Sedangkan belanja untuk Formula 1, tahun 2004 Rm98.4 juta, tahun 2005 RM110.7j, 2006 RM121.8j, 2007 130.5j. Belanja konduktor Malaysian Philharmonic Orchestra sebanyak RM3.5 juta sebulan yang diambil daripada wang Petronas. Apakah ini yang dimaksudkan untuk pembangunan. Ketika minyak naik 30 sen kerajaan mengumumkan RM4 bilion subsidi akan digunakan untuk memperbaiki pengangkutan awam. Kita tidak nampak pengangkutan awam bertambah baik malahan makin teruk.

5. Ucapan lidah bercabang pemimpin negara , kesian rakyat kerana minyak naik. Ucapan hanya hendak menyejuk hati rakyat. Kalau mereka kesian kepada rakyat mereka mesti memikirkan masalah rakyat. . Pak Menteri tidak kisah elaun dan gaji hampir RM56 ribu sebulan. Minyak naik RM5 seliter pun mereka tidak kisah.

6. Pemimpin Umno/BN berkempen supaya beli barang murah. Kita hendak tanya kedai mana ada jual barang murah. Kalau ada barang keperluan yang murah boleh dibeli di pejabat Umno baguslah.

7. Hendak ambil tindakan kepada peniaga yang jual barang mahal. Pemimpin Umno/BN kata jual dengan harga lama masih untung. Mana ada peniaga hendak jual barang murah kalau modal sudah mahal. Kalau minyak naik, semua barang akan naik, kerana barang bukan bawa dengan beca roda tiga. Persatuan Lori sudah mengumumkan bahawa mereka akan naik tambang kos pengangkutan 35%. Kerana lori 10 tan dulu hanya perlu untuk minyak RM3000 sebulan sudah mencecah naik kepada RM5000.

8. Kenyataan pemimpin Umno yang hendak membodohkan rakyat supaya jangan marah apabila minyak naik. “Kita bimbang sekiranya minyak murah rakyat tak cermat dan minyak akan kurang” Kata Perdana Menteri. “Belanja secara berhemah” kata Datin Rosmah Mansur. “Ubah gaya hidup” Membazir Islam marah” kata Datuk Seri Najib. Datuk Seri Shahidan Kasim sewaktu minyak naik 30 sen dulu dia suruh pegawai kerajaan naik basikal. Saya hendak cadangkan supaya pemimpin Umno/BN ambil cermin suluh muka baru boleh nasihat rakyat. Inilah rupa pemimpin yang memerintah negara kita hari ini. Ya Allah selamatkanlah negara.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s