SAMBUTAN MERDEKA 51 HAMBAR


Berbeza dengan tahun lepas ketika sambut 50 tahun merdeka, tetapi tahun ini hambar. Tahun lepas kibar jalur gemilang bermula bulan julai lagi. Mungkin tahun lepas meriah kerana sebagai bahan untuk kempen awal PRU 12.

Poster dan bilboard pejuang kemerdekaan yang dipasang semuanya gambar presiden Umno. Tidak ada gambar pemimpin-pemimpin yang tidak pernah kompromi dengn penjajah seperti gambar Dr Burhanudin al-Helmy, Ahmad Bostaman, Ibrahim Yaakob, Abu Bakar al-Baqir dan lain lagi.

Tahun lepas Khairy Jamaludin angkuh mengatakan bahawa kemerdekaan negara tidak dapat dipisahkan dengan Umno. Kesannya orang benci hendak sambut merdeka seolah-olah menyambut ulang tahun penubuhan Umno.Walaupun anggapan ini salah. Tetapi inilah realiti tanggapan masyarakat terhadap Umno. Lebih-lebih lagi dalam suasana Umno sudah tidak dapat mengambil hati rakyat untuk bersama dengan Umno.

Hambarnya masyarakat terhadap sambutan kemerdekaan semuanya berpunca daripada Umno. Hendak kembali semangat patriotik negara Umno mesti dinyahkan daripada persada politik negara. Ayuh kita merdeka daripada Umno dan BN.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s