UMNO BODOH METEMATIK


Tahukah rakyat Malaysia ,matematik Umno 7000 ribu ekar lebih sedikit daripada 3000 ekar.?

Ini satu ilmu hisab moden Umno?. Pihak universiti kena cari formula baru macam mana metematik boleh jadi macam ini.

Tetapi inilah yang berlaku dalam kempen PRK Bukit Gantang. Mereka tuduh Haji Nizar memberi geran tanah kepada China di Perak, tetapi mereka tidak beritahu kepada rakyat Haji Nizar juga beri geran tanah kepada orang Melayu. Malahan tanah yang diduduki oleh orang Melayu lebih banyak daripada orang China. Tetapi pemimpin Umno yang berkarat biru bukan sahaja buta agama malahan juga buta angka. Mereka tidak tahu beza antara angka 7 ribu dengan 3 ribu. Mereka tidak bagi tahu yang Haji Nizar bagi geran tanah 7000 ekar pada orang melayu, manakala untuk China di Kampung baru 3000 ekar sahaja, yang tinggal di situ sudah hampir 70 tahun

Di daerah Bukit Gantang tanah untuk orang melayu yang diberi geran lebih banyak daripada tanah orang China. Mereka yang duduk di kampung tersusun ada yang hampir 40 tahun tidak dapat geran, maka Haji Nizar bagi geran. Kebanyakan mereka adalah penyokong tegar Umno. Kerajaan Pakatan Rakyat bagi tanpa pilih kasih. Apa yang Umno buat selama 51 tahun perintah Perak. Saya mendapat maklumat geran akan diberi oleh MB haram tidak berapa lama lagi. Lembu punya susu, sapi dapat nama.

Antara kampung tersusun yang orang Melayu duduk di Parlimen Bukit Gantang ialah Kampung Pak Darus, Kampung Murni Jaya, Kampung Dato’ Hashim Ghazali, PPRT Air Kuning, Kampung Jelapang, Kampung Air Putih.

Manakala Kampung baru hak orang China hanya Kampung Baru Simpang (belakang pasar simpang empat) dan Kampung Benggali.

Umno marah pada Haji Nizar dan kerajaan Pakatan Rakyat kerana bagi tanah pada orang melayu dan China miskin. Kerana takut rakyat jadi kaya maka dia akan lawan umno. Kerana memang Umno suka rakyat miskin supaya senang dia ugut dalam pilihanraya.

Umno marah pada Kerajaan Pakatan Rakyat di bawah Haji Nizar beri tanah pada Tuan Guru Haji Abdul Latif Keroh Gerik untuk pondok beliau. Beliau lebih dikenali Pak Teh telah memohon tanah sebanyak 45 ekar sejak 1996. Setelah hampir 12 tahun memohon ehsan pada kerajaan Umno tidak dilayan, sehinggalah kerajaan di bawah Haji Nizar meluluskan pada bulan Nov 2008. Mesyuarat exco yang majoritinya ialah exco bukan Melayu meluluskan permohonan tersebut. Pak Teh derita selama 12 tahun di bawah kepimpinan Umno kononnya jaga Melayu, tiba-tiba kerajaan yang kononnya anti Melayu meluluskan permohonan Pak Teh. Sedangkan Pak Teh ini ialah Ahli Majlis Fatwa Kerajaan Negeri Perak, Melayu asli, bukan China Singgapura.

Umno suka tolong seorang taukeh China sahaja seperti jual tanah rezab Melayu 200 ekar pada YTL untuk kilang simen. Umno gembira bagi sebuah Pulau Mentago dekat Pulau Pangkor pada seorang taukeh. Umno senyum jual tanah pada seorang taukeh KL Kepong 22 ribu ekar di Lekir Setiawan. Hidup Umno, ghuyub Melayu. Hidup Umno, merempat Melayu. Hidup Umno sengsara Melayu. Hidup Umno, melarat Melayu.

Confirm yang menjadi petualang Melayu ialah Umno dan pemimpinnya. Rakyat tahu siapa yang memerintah 52 tahun negara ini. Umno berlagak membela Melayu dan membela sultan dalam kempen pilihanraya di BG kerana hendak tutup jenayah mereka selama ini terhadap orang malayu. Umnolah tabal Sultan haram di Kelantan pada 29 April 1993 di bawah pokok. Betullah pemimpin umno “jenis telinga satu lidah dua”

Advertisements

2 comments on “UMNO BODOH METEMATIK

 1. amno memg bodo..sumber rojok depa tv3suku utusan meloya
  berita hairan..dunia tanpa empadan maklumat di hujung jari.
  tapi puak umno ni.. macam katak bawah tempurong. kalu di pedalaman tak berapa nak heran sangat..contoh kat larut tin ni
  kira dalam bandar. tapi bengap tahap bengong..angkuh??? sombong!! itu punca nya.

 2. salam…
  umno si pemutar belit..
  kata xbuleh bg tanah kat orang cine,tp satu bukit genting die bg.bil air api naik sokmo,tp bil air bg kat singapure tak penah naik2…
  pale hotok mende tau mikir..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s