HAD 10 SUBJEK SPM: DASAR PELAJARAN UMNO/BN MAKIN BERSERABUT


1.Dasar pelajaran negara semakin pening macam kepala pemimpin Umno pening melihat rakyat tidak mahu BN.

2.Setiap kali berubah Menteri, maka berubahlah dasar. Yang menjadi mansa ialah guru, pegawai kementerian dan pelajar.

3. Dasar berubah hendak tunjuk setiap Menteri ada idea baru walaupun isinya habuk tidak ada. Apabila Mahyudin Yasin menjadi Menteri Pelajaran, maka ia mencadangkan pelajar SPM hanya ambil setakat 10 matapelajaran dan hendak wajib subjek Inggeris wajib lulus dalam SPM.

4.Kenapa beliau hendak hadkan 10 mata pelajaran sahaja. Berilah demokrasi sikit pada pelajar yang hendak ambil lebih mata pelajaran. Pelajar yang hendak ambil lebih dia tahulah kemampuannya. Pelajar yang tidak mampu mereka tidak ambil lebih mata pelajaran hanya cukup makan sahaja.

5. Apa masalahnya pelajar hendak ambil lebih daripada 10 mata pelajaran. Apakah pemimpin Umno cemburu kerana yang berjaya mendapat cemerlang dalam SPM adalah daripada sekolah agama kerajaan negeri Kelantan yang diperintah oleh seorang Tok Guru.

6. Menghadkan 10 mata pelajaran juga sebagai satu usaha untuk tidak menggalakkan pelajar bukan Islam yang berminat untuk mengambil mata pelajaran agama seperti Tasawwur Islam.

7.Menghadkan 10 mata pelajaran juga seolah-olah hendak menyekat kebolehan pelajar sekolah agama yang berkemampuan untuk mengambil lebih mata pelajaran.

8. Kemampuan yang dibuktikan oleh pelajar sekolah agama yang cemerlang dalam sijil terbuka adalah jawapan untuk menolak dakwaan pemimpin umno bahawa pelajar sekolah agama berfikiran tertutup dan mundur dalam pelajaran kerana gurunya sibuk berpolitik.

9. Sekarang terbukti bahawa pemimpin Umno adalah orang yang mundur terkebelakang.

Advertisements

One comment on “HAD 10 SUBJEK SPM: DASAR PELAJARAN UMNO/BN MAKIN BERSERABUT

  1. sbg seorang student, of course la saye tak setuju atas dasr yg pihak kerajaan amik ni. pihak kementerian seumpama nak melupuskan penambahan subjek2 agama cam tasawuf islam,quran sunnah,syariah dan banyak lagi lar. saye pun tak faham ape motif utama pihak kementerian wat camni,. kalo nak suruh student utamakan sukan rase cam tak berfaedah sedangkan peratus kokorikulum yang di perlukan untuk masuk ke ipta hanya 10 peratus. entah la,saye cume mohon pihak kementerian dapat mengkaji semula dasar yang diambil ini.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s