PPSMI sepatutnya dimansuhkan lebih awal, Kekurangan Guru BI Masalah Sebenar


Parti Islam SeMalaysia (PAS) menyambut baik keputusan Kementerian Pelajaran Malaysia untuk memansuhkan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI).
 
Namun menjadi persoalan, kenapa tahun 2012 baru PPSMI dimansuhkan sedangkan semasa perlaksanaannya dulu Kerajaan mengambil masa kurang dari enam bulan untuk melaksanakannya. Keputusan Kabinet dibuat pada Julai 2002 dan PPSMI dilaksanakan pada Januari 2003.
 
Adalah tidak masuk akal Kerajaan mampu mengubah sistem Pengajaran dan Pembelajaran Matematik dan Sains dalam Bahasa Melayu yang diamalkan sejak 50 tahun lalu kepada PPSMI dalam tempoh Lima bulan tetapi tidak mampu membetulkan keadaan itu dengan segera walhal Dasar PPSMI baru Enam tahun dilaksanakan.
 
Sewajarnya Kementerian tidak perlu mengambil masa dua tahun untuk mengubah dasar itu, cukup 5 bulan sahaja untuk dasar itu diubah secara berperingkat mulai awal tahun 2010.
 
Jimat Kos 40 juta setahun?
 
PAS bersetuju dengan pandangan Timbalan Menteri Pelajaran Dr. Puad Zarkashi bahawa dengan pemansuhan PPSMI Kerajaan dapat menjimatkan kos perbelanjaan sebanyak RM 40 juta setahun. PAS sudah lama menyatakan hal ini namun Menteri-menteri sebelum ini menutup mata dan telinga mereka.
 
Dari tahun 2003 hingga 2009 Kerajaan telah membelanjakan sebanyak RM 280 Juta bagi program PPSMI. Hasilnya kedudukan kualiti pendidikan negara menjunam ke ranking ke-20 berbanding 10 sebelum ini bagi bidang Matematik dan ranking ke-21 berbanding 20 dalam Sains.
 
Apabila pemansuhan dibuat pada tahun 2012 bermakna Kerajaan akan membazirkan sebanyak RM 80 juta lagi bagi menampung kos program berkenaan.
 
Jumlah keseluruhan RM 360 juta bagi tempoh 10 tahun program yang gagal ini sebenarnya boleh digunakan bagi mendirikan 12 buah Sekolah Menengah baru yang bernilai RM 30 juta atau 18 buah Sekolah Rendah baru bernilai RM 20 juta sebuah.
 
Kekurangan 13 Ribu Guru Bahasa Inggeris Adalah Masalah sebenar
 
PAS sesekali tidak menolak jika Kerajaan ingin menaiktarafkan mutu pembelajaran Bahasa Inggeris disemua sekolah. PAS sedar bahawa Bahasa Inggeris merupakan bahasa kedua yang amat penting untuk kemajuan generasi masa hadapan.
 
Justeru itu cadangan untuk menambahkan 13 ribu guru tambahan bagi mengajar Subjek Bahasa Inggeris adalah satu tidakkan yang positif. PAS melihat pendedahan Kementerian bahawa negara kekurangan 13 ribu guru bagi mengajar Subjek itu sebagai satu pendedahan berani dan itulah masalah sebenar sistem pendidikan kita.
 
Pelajar tidak bersalah jika mereka tidak mampu menguasai Bahasa Inggeris kerana tiada guru yang mengajar. Malah tidak sesuai jika guru yang mengajar Subjek Matematik dan Sains dipaksa mengajar subjek mereka dalam Bahasa Inggeris demi memenuhi kekurangan itu dan akhirnya tiga subjek ini gagal dikuasai oleh para pelajar dengan baik.
 
Jika kerajaan berhasrat mengambil tenaga guru dari luar negara PAS menyarankan agar keutamaan diberikan kepada negara anggota ASEAN seperti Filifina, Thailand, Singapura, Brunei dan Indonesia memandangkan kosnya lebih murah berbanding mengimport guru dari Kesatuan Eropah.
 
Guru-guru pakar dari luar negara ini sewajarnya dihantar ke kawasan luar bandar untuk memberikan pendedahan terus kepada pelajar-pelajar disana yang ternyata mengalami masalah kekurangan guru yang boleh mengajar mereka.
 
PAS berharap agar Kerajaan melalui Kementerian mengambil kegagalan ini sebagai satu peringatan penting dan tidak menjadikan anak-anak kita sebagai bahan ujikaji demi untuk memuaskan hati sesetengah pihak yang tidak melihat kepada keperluan sebenar rakyat.
 
Ustaz Idris Ahmad
Ketua Penerangan PAS Pusat
Advertisements

One comment on “PPSMI sepatutnya dimansuhkan lebih awal, Kekurangan Guru BI Masalah Sebenar

 1. Salam ustaz, betulke ustaz suruh bukan Islam berdoa dgn tuhan masing2? adakah Harakah tersilap lapur

  KUALA LUMPUR, 7 Julai (Hrkh) – PAS meminta agar semua ahli, penyokong dan rakyat yang beragama Islam di negara ini beramai-ramai melakukan solat hajat di masjid, surau, padang atau di rumah masing-masing dengan doa, semoga Allah membantu menghentikan wabak ini dari terus merebak.

  Menurut satu kenyataan enam para Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad kepada media, beliau mengingatkan mereka bukan Islam, agar berdoa kepada tuhan masing-masing mengikut ritual agama mereka.

  Katanya, semoga dengan kesatuan doa ini, wabak yang amat berbahaya itu dapat disekat dari terus merebak. Sesungguhnya setiap yang terjadi itu datangnya dari Allah, dan hikmahnya Allah mahu kita bersatu dan terus mengingatinya.

  Beliau menegaskan, wabak Influenza H1N1 atau selsema babi ini sebagai satu peringatan dari Allah dan tambahnya lagi, sesungguhnya amat beruntunglah bagi mereka yang tidak pernah lupa menyembah tuhannya.

  Jawapan-memang betul, kita minta mereka berdoa pada tuhan masing-masing. Tapi itu tidak bermakna kita terima tuhan mereka sebagai tuhan kita atau menyamakan Allah seperti tuhan mereka.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s