BN-UMNO KINI LEMAS PERLUKAN TALIAN HAYAT


KUALA LUMPUR, 29 Julai (Hrkh) – Ketua Penerangan PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad menyifatkan Barisan Nasional (BN) dan Umno dalam keadaan ‘lemas dan memerlukan ‘talian hayat’ untuk memberikan suntikan oksigen agar dapat terus bernafas’ untuk mendapat sokongan masyarakat.

Beliau berkata demikian sebagai respons kenyataan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menganggap Menteri Besar Kelantan,Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat menghulurkan tangan untuk berbaik-baik dalam konteks PAS-Umno sedangkan Mursyidul Am PAS itu menegaskan kerjasama yang akan dijalinkan antara Kerajaan Kelantan dan Kerajaan Pusat.

Jelas Idris, sebagai seorang Menteri Besar, Tuan Guru Nik Aziz menyatakan mengenai hak yang perlu diperolehi negeri berdasarkan konsep Persekutuan yang perlu difahami oleh pimpinan BN dan Umno hari ini.

“Apabila bercakap mengenai kerjasama antara Kerajaan Pusat dan Kerajaan Negeri, ia amat berbeza dengan kerjasama antara PAS dan Umno atau BN. Apabila disebut Kerajaan Kelantan, sudah tentu rakyatnya termasuk juga orang-orang Umno dan BN atau ‘orang atas pagar’.

“Amat jelas, Tuan Guru Nik Aziz hanya bercakap soal kerjasama antara kerajaan yang perlu diberi oleh kerajaan yang memerintah negara berdasarkan konsep Persekutuan yang perlu dihormati oleh kerajaan,”jelasnya sewaktu dihubungi Harakah.

Idris juga menyifatkan kenyataan Muhyiddin itu cuba untuk memecah belah keharmonian yang telah dibina dalam Pakatan Rakyat serta bertindak mengelirukan rakyat agar hilang kepercayaan terhadap kepimpinan Pakatan Rakyat.

“Biasalah orang yang dalam kelemasan. Apabila dia lemas, apa sahaja yang datang padanya dia bertaut untuk menyelamatkan diri. Termasuklah bertaut pada batang pisang atau pada buaya sekalipun dia sanggup.

“Orang yang lemas ini juga umpama orang yang ‘gila talak’. Talak pula talak tiga. Sebab itulah BN dan Umno ini mempunyai tujuan untuk memecah belah perpaduan yang dibina antara Pakatan Rakyat,”katanya.

Idris turut menyelar kenyataan Muhyiddin yang seolah-olah ingin menggambarkan Melayu mesti bersatu dengan Umno.

Tegasnya, jika Umno sesama kepimpinan mereka sering bertelagah serta tidak bersatu, bagaimana parti itu boleh mengajak PAS untuk bersama-sama menyertai mereka. – mks._

Advertisements
By ustazidrisahmad Posted in Politik

One comment on “BN-UMNO KINI LEMAS PERLUKAN TALIAN HAYAT

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s