RM52 BILION SAHAM BUMIPUTERA HILANG : UMNO/BN PENGKHIANAT?


Parti Islam Semalaysia (PAS) kesal di atas pengkhianatan kerajaan umno/bn yang dengan kehilangan RM52 bilion saham bumiputera. Siasatan menyeluruh mesti dibuat ke mana lesapnya nilai saham yang begitu banyak yang diperuntukan kepada bumiputera. Siapakah dalang yang mengkhianat hak bumiputera perlu disisasat. Menteri yang bertanggungjawab mesti disiasat dan meletak jawatan.

Pas yakin dengan peruntukan wang sebanyak itu, pemilikan ekuiti bumiputera akan mencapai melebih daripada 30%. Tetapi akibat pengkhianatan amanah dan kejahilan pemimpin umno/bn maka ekuiti bumiputera hanya mendapat 19.4% sahaja.

Mereka juga menjadikan modal supaya rakyat yang miskin akan menjadi abdi moden dan takut untuk menyokong Pas dan Pakatan Rakyat. Kerajaan umno/bn memahami bahawa rakyat yang ,miskin adalah stok penimbal setiap kali pilihanraya. Memang kajian menunjukan rakyat yang miskin dan kurang pengetahuan begitu kuat bergantung dengan kerajaan melalui projek mee segera yang diberikan setiap kali pilihanraya

Pas menyedari bahawa kemiskinan yang dirancang supaya ia menjadikan modal dan halwa manisan untuk orang-orang Melayu/bumiputera akan terus menyokong umno/bn dalam setiap kali pilihanraya. Kerajaan umno/bn memahami bahawa rakyat miskin adalah stok penimbal setiap kali pilihanraya. Memang kajian, menunjukkan rakyat yang miskin dan kurang pengetahuan begitu kuat bergantung dengan kerajaan terutama janji yang ditaburkan setiap kali pilihanraya.

Umno/bn akan mencanang bahawa melayu mundur kerana ia adalah akibat ancaman daripada orang bukan melayu. Mereka mendakwa kalau orang melayu mahu selamat maka teruslah bersama dengan umno/bn kerana umno sahaja parti yang menjaga ketuanan melayu di negara ini. Sebenarnya atas nama ketuanan melayu menjadi tiket kepada mereka untuk menggadai hak orang melayu di negara ini.

Pas berpendapat buatlah apa dasar sekalipun jika tidak membuang sifat pembaziran, rasuah dan ketirisan dan salah urus, maka dasar Model Ekonomi Baru (MEB) juga akan mengulangi kegagalan DEB sebelumnya kerana pelakun yang sama dan membawa watak yang sama.

Advertisements

One comment on “RM52 BILION SAHAM BUMIPUTERA HILANG : UMNO/BN PENGKHIANAT?

  1. Ustaz, saya tak fahamlah ustaz,

    apa maksud “kehilangan RM52 bilion saham bumiputera”

    Jawapan-RM 52 Billion adalah nilai baki saham yang boleh menjadi milik bumiputra di dalam GLC dan syarikat swasta jika pemilikan ekuiti 30 peratus dikekalkan….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s