MELAYU TIDAK DAFTAR PEMILIH AKIBAT CARA UMNO BERPOLITIK


Pas berpandangan dengan laporan Berita Harian yang menyatakan bahawa nisbah 1 Melayu dan 40 orang bukan Melayu yang mendaftar sebagai pengundi, sebagai angka petunjuk kegagalan umno sebagai tonggak kepada negara pada hari ini gagal menyuntik kesedaran politik di kalangan orang Melayu.

Pas berpendapat perkara ini terjadi kerana umno bn yang berkuasa di negara ini  telah menjadikan generasi muda melayu,  hanyut dengan budaya hedonisme yang melampau. Orang Melayu yang  dilanda dengan budaya ini  memang mereka ini tidak akan memperdulikan soal politik  dan apa sahaja gejala rasuah  yang berlaku dalam negara kita. Umno mengharap dengan dihadang program hiburan sebegini maka mereka tidak akan mengambil peduli apa yang berlaku kepada negara ini. Maka Umno bn akan bermaharajalela untuk memfaraid harta negara kerana rakyat melayu ini tidak memperdulikan apa yang umno hendak lakukan seperti kapal selam yang tidak boleh menyelam, gadai harta negara seperti blok M dan L yang berharga RM320 bilion kepada kerajaan Brunai. Nampaknya strategi tempang telah makan tuan, sehingga orang melayu sedikit mendaftar sebagai pengundi kerana diulit dengan program hiburan yang semakin menjadi-jadi.

Pas berpedapat bahawa akibat longgarnya pegangan agama di kalangan orang melayu terutama remaja, sehingga mereka tidak ada kesedaran politik untuk mendaftar. Sejarah membuktikan orang melayu sedar politik pada peringkat awal apabila golongan Islah yang dipimpin oleh ulamak seperti Sheikh Tahir Jalaludin dan Syed Sheik al-Hadi yang pulang daripada Timur Tengah meniupkan kesedaran agama dan politik. Akhirnya orang melayu ada kesedaran politik dan bangkit menentang penjajah. Keadaan berlaku sebaliknya apabila umno cuba merenggangkan agama dan politik, dengan membendung  fungsi masjid  sebagai pusat ilmu untuk menerangkan Islam yang syumul. Maka sekarang terimalah padahnya kerana orang Melayu sudah mati kesedaran untuk berpolitik dan tidak berminat untuk mendaftar sebagai pengundi.

Pas melihat gagalnya orang melayu mendaftar kerana umno telah menanamkan budaya takut semasa di pusat pengajian tinggi lagi. Politik ugut dan tidak bermaruah dalam pilihanraya kampus, akhirnya mereka menjadi ulat buku yang tidak berdunia dengan masyarakat serta  tidak ada kesedaran politik. Mereka mengambil pendekatan untuk tidak mahu terlibat dalam politik kampus, sehingga setengah kampus terpaksa mewajibkan pelajar turun mengundi, kalau tidak mereka akan diambil tindakan seperti buang daripada asrama. Semua ini kesilapan umno yang mematikan tunas kesedaran politik di kalangan mahasiswa. Sedangkan mereka ini adalah generasi pelapis negara, sekarang siapa yang rugi.

Pas menyeru supaya ahli Pas yang sudah cukup umur lahir sebelum tahun 1989, diwajibkan mendaftar sebagai pengundi. Semua jentera parti mesti menjadikan agenda daftar pemilih sebagai program yang diutamakan. Semua penceramah, pengkuliah, naqib memberi penekanan dalam ceramah dan kuliah mereka supaya mandaftar sebagai pengundi. Tekankan bahawa dafar mengundi adalah wajib. Kalau kuat bertakbir tetapi tidak daftar sebagai pengundi, kuasa umno bn tidak akan jatuh di dalam PRU yang akan datang. Ini bererti negara akan menuju kepada kehancuran dan muflis.

Advertisements

One comment on “MELAYU TIDAK DAFTAR PEMILIH AKIBAT CARA UMNO BERPOLITIK

  1. Assalamualaikum Ustaz,
    Saya rasa terkilan melihat ramai pemimpin2 pas seperti mp2 pas lebih suka mengenakan pakaian barat berbanding dengan pakaian yang menunjukkan budaya kita. Tidak seperti yang sebelum ini. Nampak remeh tetapi kesannya mungkin besar, seolah2 tiada jatidiri. Saya mengkagumi tuan guru haji abdul hadi yang masih kekal dengan pemakaiannya.
    Saya bimbang kerana sudah ada yang yang menyindir.
    Seperkara lagi buat ingatan kepada pemimpin2 dan ahli, sebelum ada kuasa boleh lah kita mengkritik hebat, bila dah berkuasa jangan jadi serupa dengan musuh politik.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s