Pakat Masuk Pas Bukan Bersatu Dengan Umno


Parti Islam Semalaysia PAS menolak cadangan Tan Sri Harussani yang hendak menjadi perantaraan antara Pas dan Umno demi perpaduan Melayu di negara ini.
Pas bukan angkuh tetapi itulah hakikat yang berlaku pada hari ini, umno sudah tidak relevan untuk orang Melayu menjadi tempat berteduh. Parti yang pernah disebut oleh Tun Dr Mahathir sebagai  parti yang busuk sampai usus. Sepatutya Tan Sri kena nasihat supaya ahli umno keluar  beramai-ramai masuk Pas. Apakah logik Pas  diseru untuk bersatu dengan umno, sedangkan mereka mengalami penyakit yang berjangkit iaitu penyakit barah rasuah dalaman parti, penyakit khianat kepada amanah rakyat, tidak bertanggungjawab kepada hasil mahsul negara, penyakit hanya memikirkan kepentingan perut semata-mata, penyakit tidak peduli kepada rakyat dengan menaikkan harga barang. 

Apa perlu Pas diajak bersama dengan umno semata-mata kerana hendak menghulurkan balang oksigen kepada umno yang semakin kehilangan sokongan terutama melayu terpelajar dan melayu yang celik maklumat. Pas memahami tahap sokongan orang-orang melayu sudah berubah, maka umno berdendang dengan irama lama iaitu kuasa melayu terancam. Apabila sudah nyawa di hujung halqum, baru umno sedar Pas, parti melayu. Sebelumnya umno tidak pernah memandang Pas, malah angkuh dengan kuasa untuk menindas sesama bangsa.

Pas suka mengingatkan kepada Tan Sri Harussani sebagai seorang mufti, di antara disiplin mufti kena  rujuk quran, hadis, ijmak dan qias dan mengetahui gambaran masalah yang berbangkit barulah boleh keluarkan fatwa. Barulah fatwa yang dikeluarkan itu dihormati oleh orang ramai.  Begitu juga dalam hal politik, sebelum beliau hendak mengeluarkan pandangan biarlah buat kajian dahulu, apakah benar kalau Pas dan Umno tidak bersatu kuasa politik melayu terancam.

Pas suka mengingatkan kepada Tan Sri Harussani tolong lihat dulu keputusan pilihanraya 2008, siapa yang khianat kuasa politik melayu? Pas atau umno. Macam mana kuasa melayu boleh hilang kuasa sebab semua kerusi melayu, Pas akan lawan umno, kalau umno kalah, Pas menang, Pas melayu juga. Mana sifir kuasa melayu terancam.

Apakah Tan Seri hanya anggap Pas kuda tungangan DAP dan PKR ketika berkongsi kuasa dalam Pakatan Rakyat. Manakah bukti Pas rugi kepada Melayu dan Islam ketika bersama PR. Tapi Pas boleh buktikan banyak tindakan umno bersama rakan-rakan BN merugikan agama dan bangsa. Tan Seri lupakah yang menutup surau di Sek 8 Shah Alam itu dibuat oleh Umno pimpinan Khir Toyo, lupakah Tan Seri yang halau orang melayu di Kg Berembang dan Kg Plentong Pasir Gudang Johor adalah dibawah umno. Dato Dr Harun Din, Dato Ismail Kamus, alMarhum Dato Ishak Bahrum diburu macam penjenayah kerana hendak menyampai agama ketika Selangor di bawah umno. Adakah laporan Lim Guan Eng di Pulau Pinang tutup surau sejak memerintah Pulau Pinang

Hakikat yang berlaku umno yang serah kerusi majoriti melayu kepada bukan melayu. Contohnya Parlimen Bukit Gantang 2004 Dr Lo Lo Pas lawan Tan Lian Hoe (BN) kemudian tahun 2008 Tan Lian Hoe bertanding di Grik melawan Mohd Noor Abd Rahman Pas, Parlimen Tanjung Malim Mohd Azman Marjohan PKR lawan Ong Ka Chuan (MCA), Dun Pasir Panjang Datuk Seri Haji Nizar Pas lawan Dr S Vasan (MIC). Malah dalam usaha hendak menambah kerusi Melayu bertambah, maka Pas bertanding di kerusi pengundi melayu kurang daripada 50 peratus di Parlimen Kota Raja yang ditandingi oleh Dr Mariah. Ini adalah sebahagian contoh yang dikhianati  oleh parti umno yang menjadi kekasih Tan Seri Harussani.

Pas menyeru kepada ahli umno yang ikhlas dan sayangkan agama, bangsa dan negara gunakanlah akal yang Allah berikan untuk buat keputusan supaya keluar umno dan bersama-sama  PAS yang sedang bersama membentuk pemetaan politik baru bersama-sama Pakatan Rakyat.Ingatlah Islam selamat, melayu selamat, bangsa lain selamat, negara pun selamat. Kalau melayu selamat belum tentu Islam dan negara akan selamat.

Advertisements
By ustazidrisahmad Posted in Politik

2 comments on “Pakat Masuk Pas Bukan Bersatu Dengan Umno

 1. assalamualaikum wbt ustaz,

  saya suka dengan “sifir” ustaz pada perenggan yang terakhir itu yang menyatakan

  “Ingatlah Islam selamat, melayu selamat, bangsa lain selamat, negara pun selamat. Kalau melayu selamat belum tentu Islam dan negara akan selamat”

  saya sangat setuju jika Islam berkuasa maka semua akan beroleh kebaikan darinya. Pada pendapat saya individu-individu yang sekarang ini bersungguh-sungguh mempertahankan Islam di negara kita ini majoritinya terdiri dari orang-orang Islam yang berbangsa Melayu termasuk ustaz sendiri dan juga ahli-ahli PAS yang lain serta sebilangan kecil bangsa-bangsa lain yang telah memeluk Islam.

  Cumanya bila saya melihat pemimpin-pemimpin Pas membidas, menyindir dan mungkin mengutuk Tan Sri Harussani semata-mata idea ingin menyatukan PAS dan UMNO atas nama perpaduan Melayu, menyebabkan saya rasa sedikit terkilan dan kesal. Pemimpin-pemimpin Pas dihormati dan mendapat tempat dihati orang Islam kerana dasarnya yang konsisten dalam memperjuangkan Islam. Begitu juga Tan Sri Harussani dihormati oleh sebilangan orang Melayu (jika tidak kesemuanya pun) kerana keprihatinannya terhadap isu-isu berkaitan Islam dan orang Melayu. Pada saya cara sebilangan pemimpim Pas dalam menangani isu yang melibatkan Mufti Perak ini telah melukakan segelintir hati-hati orang Islam yang berbangsa Melayu lain. Maka inikah caranya yang Pas lakukan untuk mendapat sokongan dan menyatukan orang Islam berbangsa Melayu demi menggarap kekuatan Islam di Malaysia? Dan saya juga tak fikir Lim Guan Eng lebih boleh dipercayai berbanding Mufti Perak walaupun dia amat digemari malah sering dipuji-puji oleh pemimpin-pemimpin dan ahli-ahli Pas yang lain.

  Sekadar pendapat dari seorang penyokong Pas yang bukan ahli Pas.

 2. Salam pencinta Rasulullah SAW,

  Sedikit gusar dengan tulisan tuan. baru-baru ini saya mendengar ceramah Tan Sri Harunsani di sebuah Masjid KL …sebak saya bila Tan Sri menceritakan pelbagai tohmahan kepada beliau…beliau juga menceritakan pelbagai tangungjawab yg kita tidak akan dipaparkan dalam media masa-isu murtad, rakyat dan raja dlln. Yang paling sebak apabila Tan Sri menyebut dengan penuh hormat nama Menteri Besar Kelantan…’YANG BERHORMAT TUAN GURU NIK AZIZ MENTERI BESAR KELANTAN’…tidak Nik Aziz, tidak MB Kelantan dlln… Nama TGNA disebut kerna adanya pihak media membuat kenyataan seolah-olah mereka berdua bermasalah…Oleh itu tuan, Minta lebih menghormati orang lain. Saya tahu Tan Sri tidak mkasum. Walawualam

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s