Malaysia, Bukan Wasiat Umno Melalui Amanah Raya


Parti Islam Semalaysia Pas mengharapkan Datuk Seri Najib Razak selaku Presiden umno yang hendak mempertahankan kemenangan umno Bn, mestilah dengan cara demokrasi, bukan  dengan bermain dipadang yang tidak sama dan mengubah tiang gol. Ucapan beliau  di perasmian persidangan agung umno di PWTC , yang meyebut “Walau berkecai tulang dan juga badan, walau bercerai jasad dari nyawa. Saudara dan saudari, walau apa pun yang terjadi, Putrajaya mesti kita pertahankan!” 

 

Pas berpendapat ucapan ini membayangkan mimpi ngeri pemimpin umno untuk menghadapi kebangkitan rakyat dalam pilhanraya akan datang. Mereka membayangkan apa akan terjadi kepada rumah banglo mewah mereka, kereta mewah mereka dan perniagaan mereka jika kerajaan Bn jatuh. Sebenarnya mereka bukan takut rakyat tidak boleh makan, bukan takut hak Melayu akan hilang. Kerana selama ini pun mereka tidak  pedulikan rakyat. Banyak perwakilan umno telah membangkitkan bagaiamana pemimpin umno yang tidak memperdulikan rakyat selama ini. Turun berjumpa rakyat hanya ketika hendak pilihanraya.

 

Pas mengharapakan supaya umno belajar menjadi orang kalah, kerana dalam negara demokrasi ada masa turun naik. Pas hendak tahu juga apa maksud  ucapan Presiden umno “walau apa pun yang terjadi, Putrajaya mesti kita pertahankan!. Apakah kalau Bn tidak mendapat suara majoriti adakah mereka tidak mahu menyerah kuasa juga? Demokrasi apakah ini. Belajarlah daripada Pas yang pandai menghormati demokrasi di negara ini. Pas pernah memerintah Kelantan pada tahun 1959 , tapi tewas pada tahun 1978 walaupun dengan tektik undang-undang dharurat, namun Pas menyerahkan kuasa kepada umno, kemudian kembali memerintah pada tahun 1990 hingga kini. Pas juga pernah menang 1959 dan  kalah di Trengganu pada tahun 1961 melalui tektik kotor. Kemudian menang pada tahun 1999 dan tewas pada tahun 2004. Walaupun pada ketika itu emosi penyokong Pas tidak boleh menerima kekalahan ini, namun kebijaksanaan pemimpin Pas telah berjaya menenangkan rakyat supaya menghormati suara rakyat. Begitu juga dengan peristiwa jatuhnya kerajaan Pakatan Rakyat di Perak walaupun dengan cara tidak demokratik, namun Pas dan Pakatan Rakyat terus bersabar dan akur dengan keputusan ini.

Datuk Seri Najib Razak kena sedar bahawa Malaysia ini bukan harta pusaka umno bn yang telah diwasiatkan melalui Amanah Raya, tetapi ia adalah hak rakyat untuk menentukan kepimpinan di negara ini melalui pilihanraya

Advertisements
By ustazidrisahmad Posted in Politik

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s