PR KUAT, BARU BN PRIHATIN


PR KUAT, BARU BN PRIHATIN
27/5/11
IDRIS AHMAD

Kenyataan Datuk Seri Najib Razak yang mengumumkan harga RON 95 kekal, menandakan BN goyang, Pakatan Rakyat kuat. Menjadi kelaziman kepada mana-mana pemimpin dunia yang tidak prihatin kepada rakyat akan tersentak bila hampir pilihanraya dalam negara mereka.

Pemimpin Umno Bn sudah mula cakna rakyat kerana hendak ambil hati pengundi, lebih-lebih lagi suasana pilihanraya akan datang bukan era 60 an dan 70 an. Pengundi sudah berbeza dan semakin matang untuk memilih mana-mana kerajaan yang bertanggungjawab. Sekarang rakyat sudah membuat perbandingan kerajaan PR yang lebih berjiwa rakyat, jika dibandingkan dengan kerajaan BN yang semput nyawa rakyat
Ketika kerajaan BN sibuk memotong subsidi rakyat kerajaan PR terus dengan agenda kebajikan untuk rakyat walaupun jika hendak dibandingkan dengan sumber kewangan negeri yang terhad.
Pemimpin BN terpaksa memendam rasa dan berlakon menjadi pemimpin yang prihatin untuk menambat hati rakyat dengan mengumumkan RON 95 tidak naik. Tetapi tidak memberi jaminan sampai bila tidak naik. Pas yakin minyak akan naik selepas pilihanraya nanti jika BN terus mendapat mandat. Sebab itu ada ura-ura PRU 13 akan diadakan dalam bulan Julai 2011 sebelum Ramadhan, ini bermakna selepas Raya Aidil Fitri maka akan berlaku pesta kenaikan harga barang.

Pas masih menunggu apakah perancangan jangka panjang untuk mengatasi kemelut yang ada supaya kualiti hidup rakyat terjamin. Rakyat tertunggu pengumuman kerajaan untuk membatalkan projek yang tidak mendatangkan faedah kepada rakyat bawahan. BN mewujudkan “Makmal”, untuk menyusahkan rakyat dengan mengkaji bagaimana hendak menarik subsidi untuk rakyat. Sepatutnya peranan makmal perlu menasihat kerajaan untuk menyenangkan rakyat.

Pas yakin harga minyak akan naik melambung selepas pilihanraya Umum ke 13 jika BN memerintah kerana mereka hendak melepaskan geram kepada rakyat. Oleh itu untuk pasti minyak tidak naik, BN mesti dihalau daripada Putra Jaya di dalam pilihanraya akan datang.

Advertisements
By ustazidrisahmad Posted in Politik

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s