Bersih 2, Siapa Sebenar Pengkhianat


Tuduhan Tan Sri Muhyiddin Yasin yang mengatakan penganjur Bersih khianat perjuangan rakyat adalah tuduhan yang tidak tepat. Persoalannya siapakah pengkhianat sebenar?. Kenapa Bersih yang didokong oleh NGO dan parti-parti politik bertegas juga hendak berhimpun pada 9 Julai 2011. Timbalan Presiden Umno perlu ingat yang menganggotai penganjur Bersih bukan mereka yang bodoh dan boleh dicucuk hidung oleh mana-mana pihak. Jika mereka mahu mencari jalan selamat dan selesa lebih baik mereka menyertai Perkasa dan Pemuda Umno yang sentiasa mendapat perlindungan dan kekebalan daripada pihak pemerintah.

Apakah salah sebagai rakyat yang hendak menuntut pilihanraya yang adil seperti penggunaan dakwat, menghapuskan undi pos. Kenapa kerajaan berdolak dalih? Susah sangatkah hendak laksanakan. Jika kerajaan tidak bersedia untuk menerima tuntutan rakyat, maka sahlah kerajaan BN  yang khianat kepada rakyat.

Oleh kerana rakyat sayangkan negara daripada mala petaka buruk kerana pencabulan demokrasi maka mereka sanggup turun ke perhimpunan Bersih. Sepatutnya beliau tidak boleh menuduh perserta himpunan Bersih khianat kepada keamanan negara.

Sepatutnya kerajaan sudah matang untuk mempertingkatkan ketelusan perjalanan pilihanraya dan usaha penambah baikan perjalanan  pilihanraya , apabila pihak kerajaan melihat amarah rakyat ketika Bersih 10 November 2007 yang dihadiri lebih 100 ribu orang. Sebaliknya walaupun  berlaku beberapa pertemuan yang dibuat oleh parti-parti politik dengan SPR,  segala pandangan yang diberi  seperti mencurah air di dalam daun keladi. Kesemua ini terjadi kerana SPR, masih  tidak bebas dan berada di bawah dagu pemimpin BN.  

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Advertisements
By ustazidrisahmad Posted in Politik

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s