Suruhanjaya Aduan Dan Salahlaku Polis Mesti Diadakan Semula


Suruhanjaya Aduan Dan Salahlaku Polis Mesti Diadakan Semula
Idris ahmad
15/7/11

Tragedi keganasan polis di himpunan Bersih 9/7/11 menuntut IPMC Suruhanjaya Aduan dan Salahlaku Polis mesti diadakan semula. Suruhanjaya ini perlu dihidupkan semula memandangkan imej polis semakin tercalar di pandangan dunia. Sebagai sebuah badan penguatkuasa di negara ini, sepatutnya perlu menunjukkan sebagai sebuah badan yang berwibawa. Pelanggaran hak asasi dan undang-undang berlaku dengan sewenang-wenangnya seolah negara ini tidak mempunyai undang dan prosedur tangkapan. Penguatkuasa yang wujud pilih kasih ke atas rakyat Malaysia kerana berlainan ideologi telah berlaku dalam  himpunan 9/7/11. Patriot yang dipimpin oleh Pergerakan Pemuda Umno dibiar bermaharajela, sedangkan penyokomg Bersih ditangkap walaupun sekadar berbaju Bersih. Seolah-olah mereka yang menyokong kerajaan kebal dari tindakan, manakala rakyat yang menuntut keadilan melalui jaminan undang-undang diburu seperti penjenayah bersenjata berat
Sekiranya Suruhanjaya Aduan Dan Tingkah Laku Polis tidak diadakan imej polis bertambah buruk di kalangan masyarakat awam. Kesian kepada polis yang baik dan profesional ketika menjalankan tugas. Sekarang wajah polis dianggap alat BN bukan alat untuk mempertahnakan keamanan negara.

Suruhanjaya ini bukan sahaja untuk melihat tingkahlaku polis, malah untuk meningkat profesional polis dalam perkhidmatan supaya mereka bertindak selari dengan keluhuran undang-undang. Kita cukup simpati kepada polis ketika mereka berada di mahkamah yang gagal menjawab soalan peguam bela dengan baik dan menjadi bahan ketawa terutama berhubung kait dengan akta polis. Semasa mereka berindak kepada penyokong Pakatan Rakyat mereka tidak ambil kira apa yang mereka bertindak itu betul atau tidak, akhirnya mereka menerima padah di dalam perbicaraan, contohnya Bekas Ketua Polis Rompin diarahkan membayar RM200 ribu kepada Dr Hatta Ramli, Mazlan Mohd Yasin kerana tangkapan tidak sah dalam satu ceramah di Rompin.

Atas asas ini jika Pakatan Rakyat memerintah Suruhanjaya ini perlu disegerakan supaya imej polis dipulihkan angkara negara di bawah pemerintahan BN.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s