Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Faham Atau Tidak Bersih 3.0?


Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan Faham Atau Tidak Bersih 3.0?

Idris  Hj Ahmad

8/5/12

 

Macam mana satu fatwa dikeluarkan tanpa mengetahui tasawwur (gambaran) sebenar mengenai hukum yang hendak diputuskan. Bagaimana suatu fatwa boleh dikeluarkan jika suatu isu tidak dilihat secara menyeluruh. Misalnya kalau yang bertanya itu apa hukum minum “tuak” oleh orang Kelantan kepada ustaz daripada Selangor. Maka sudah tentu ustaz itu akan menjawab haram. Tetapi jika diberi penjelasan bahawa tuak dibuat daripada pokok nipah, jikalau di sebelah utara menyebut nira, maka sudah tentulah hukumnya halal. Kerana apa ustaz dari Selangor itu menjawab haram,  kerana istilah tuak ialah benda yang memabukkan, tetapi setelah mendapat penjelasan maka hukum itu berubah.

Majlis Fatwa Kebangsaan hanya mendapat maklumat di sebelah pihak sahaja. Sepatutnya kena tanya dan bincang dahulu apa itu Bersih 3.0. Jangan mereka hanya faham Bersih itu hanya air mutlak dalam bab Feqah sahaja iaitu air yang suci, lagi menyucikan.

Amat malang rakyat Malaysia apabila kewibawaan Majlis Fatwa yang sepatutnya mempertahankan kredebiliti mereka yang dianggotai oleh 14 mufti dan ulamak di negara ini telah mengeluarkan hukum tanpa mendapat penjelasan daripada pihak kedua. Apakah ini disiplin Majlis Fatwa Kebangsaaan?. Amat malang sekali fatwa yang dikeluarkan hanya kes yang terpilih. Kenapa Majlis Fatwa tidak bincang apa hukum pilihanraya tipu?. Apakah hukum kerajaan yang membazir wang rakyat?. Apakah hukum demontrasi yang dibuat oleh penyokong Umno di negeri Pakatan Rakyat seperti demo kepala lembu di Selangor sehingga boleh mencetuskan pergaduhan kaum dan agama. Sudah cukuplah banyak institusi kerajaan yang dipertikaikan kewibawaannya seperti badan kehakiman, SPR, PDRM dan SPRM. Jangan pula rakyat memandang rendah  kepada kewibawaan Majlis Fatwa yang hanya sanggup menjadi alat  dan membincang perkara yang menguntungkan pemerintah  walaupun  tanpa merujuk kepada pihak kedua untuk mendapat penjelasan supaya berlaku adil.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s