Kenapa Kerajaan Tidak Mahu Tubuh Jawatankuasa Salah Laku Polis?


Kenapa Kerajaan Tidak Mahu Tubuh Jawatankuasa Salah Laku Polis?
Idris Haji Ahmad
17 Mei 2012
Sudah sampai masanya rakyat menuntut supaya Suruhanjaya Bebas Aduan dan Salahlaku Polis atau (IPCMC) ditubuhkan segera untuk mebendung tindakan liar polis. IPCMC pada mulanya dulu dipersetujui oleh Tun Abdullah Badwi, ketika jadi PM, akan tetapi pihak polis menentang, maka IPCMC pun ghaib dan dilupakan orang. Polis menentang kerana mereka tidak mahu disiasat oleh badan lain kecuali oleh polis sendiri
Laporan terbaru daripada pihak BERSIH 3.0 yang melaporkan seorang peserta BERSIH 3.0, Mohd Safuan Mamat @ Nordin tampil menyerah diri membantu siasatan di balai Polis Dang Wangi namun dicederakan menggunakan batang paip hitam di dalam lokap.

Lebih mengejutkan, seorang tahanan turut menampar beliau sebanyak empat kali dan polis hanya memerhatikan tindakan berkenaan.

Beliau diminta untuk mengaku bersalah atas kejadian memusnahkan kereta polis dan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen Jalan Duta.
Apa sudah jadi dengan Institusi polis?. Jika ini yang berlaku, tidak hairanlah samsing jalan Kebun Kelang bebas memukul orang yang hadir mendengar ceramah Pakatan Rakyat. Jika di dalam balai polis tidak selamat, tempat mana lagi yang rakyat selamat. Apakah masih ada lagi sisa-sisa peninggalan Bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Rahim Nor yang mencederakan Datuk Seri Anuar Ibrahim ketika berada di dalam lokap.
IPMC hanya melibatkan polis jahat sahaja. Polis yang baik dan profesional kenapa perlu takut?. Keganasan polis memang diakur oleh siasatan SUHAKAM ketika BERSIH 2.0. Tetapi malangnaya SUHAKAM hanya boleh menyiasat tetapi tidak boleh untuk mendakwa.
Imej polis semakin teruk di padangan masyarakat awam. Kita simpati dengan polis yang baik sehingga malu untuk mengaku bekerja sebagai polis. Ini semua angkara “nila setitik susu sebelanga binasa”.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s