Mustafa Muhamad Masih Kabur Tasawwur Islam


Mustafa Muhamad Masih Kabur Tasawwur Islam
Idris Hj Ahmad
24/5/12
Datuk Mustafa Muhammad ketinggalan keretaapi dari sudut memahami ajaran Islam. Walau pun sudah lanjut usia namun pemahaman Islam, politik dan dakwah masih lagi kabur. Macam mana beliau hendak menjadi Menteri Besar Kelantan sekiranya tasawwur Islam masih kabur. Kenapa perlu pisahkan Islam dengan politik dan dakwah. Bukankah perkara ini tidak boleh dipisahkan antara satu sama lain. Jika artis boleh faham, kenapa beliau tidak boleh faham.
Artis yang memilih Pas kerana dasar Pas ialah Islam. Perkara ini termaktub di dalam Perlembagaan Pas Fasal 3.
Kalau artis yang berhijrah kepada Pas maka dianggap berpolitik, bagaimana pula artis yang bersama Umno?
Saya pernah dimaklumkan oleh Bob Lokman sewaktu beliau membantu kempen Umno pendapatan begitu lumayan, sedangkan beliau bersama dengan Pas ialah untuk memberi sumbangan kepada perjuangan Islam melalaui wadah Pas. Pas tidak menjanjikan apa-apa habuan dunia. Sepatutnya Datuk Mustafa Muhammad kena kaji kenapa artis boleh beralih kepada Pas. Kena lihat balik apakah Umno masih relevan dari segi perjuangan bangsa atau agama. Kenapa Islam tidak di hayati oleh pemimpin Umno , malahan akhlak dan perkara asas aurat tidak ada peningkatan.
Mungkin Datuk Mustafa Muhammad merasa pelik, ketika pemimpin Umno dan media Umno mengatakan Pas ajaran sesat dan berbagai lebel dilemparkan namun semuanya tidak mengurang sokongan kepada Pas termasuk artis. Kenapa mereka menjauhkan diri dengan Umno? Ini yang sepatutnya dikaji oleh beliau

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s