RAMADHAN MERASAI KEPERITAN ORANG SUSAH


RAMADHAN MERASAI KEPERITAN ORANG SUSAH
Idris Hj Ahmad
26/7/12

Ibadah puasa ialah ibadah yang tidak diberi apa-apa keistimewaan pada pelakunya. Samaada ia kaya atau miskin tanggungjawab berjalan sama rata, tidak ada unsur pilih kasih. Jika ibadah lain kita boleh lihat ada tempat VVIP (orang kenamaan)diberi layanan istimewa untuk mengerjakan solat, walaupun datang lewat daripada orang awam. Begitu juga ibadah haji, semakin hilang ruhnya, apabila orang kenamaan bertawaf mereka dikawal, tidak perlu berhimpit seperti orang biasa. Ia berlainan dengan ibadah puasa semuanya kena menahan makan dan minum daripada masuk waktu subuh hingga tenggelam matahari. Tidak ada siapa yang berpuasa ia diberi keistimewaan. Semuanya merasai kelaparan tidak kira apa darjat sekalipun. Inilah ibadah puasa yang mempunyai hikmah yang tersendiri, hanya Allah lebih mengetahui daripada segalanya.
Puasa memberi keinsafan kepada mereka yang kaya dan mempunyai limpahan rezki bahawa inilah kelaparan yang dialami oleh mereka yang kurang bernasib baik. Mungkin perut kita berkeroncong dalam jangka masa 8 jam sahaja, kemudian sewaktu berbuka kita dilimpahi dengan nikmat dan juadah yang berbagai rasa. Sedangkan ada di kalangan saudara kita samaada di dalam atau di luar negara, mereka masih berlapar walaupun azan mahgrib berkumandang di udara menandakan waktu berbuka sudah bermula. Pada mereka berpuasa dengan tidak berpuasa sama sahaja.
Kelaparan terhadap saudara kita di Rohingya, Syria, Plestin dan ada sebahagian kecil saudara kita di negara kita. Maka perkara ini kita tidak boleh terlepas pandang begitu sahaja.
Puasa memberi tarbiah kepada kita sebagai ahli gerakan Islam mengenai penderitaan orang yang kurang bernasib baik.
Sesuai dengan Sabda Rasulullah SAW “Siapa yang tidak mengambil berat tentang urusan saudaranya maka ia bukan di kalangan kami”

Rasulullah s.w.w bersabda, yang bermaksud: “Tidak patut dinamakan beriman, orang yang tidur malam dalam keadaan kenyang sedang jiran yang berada berhampirannya dalam keadaan lapar, sedangkan ia mengetahuinya.” (Hadis riwayat Tabrani dan Baihaqi)

Hadis ini mengigatkan kepada kita tentang Islam bukan agama yang hanya penting diri tanpa mengambil berat mengenai masalah orang lain. Ini menunjukkan Islam ialah agama yang memastikan hubungan dengan Allah dan manusia. Perkara ini mesti seimbang, maka cacat seorang yang hanya baik dengan Allah tetapi tidak baik hubungan dengan manusia.

Ramadhan amat menggalakkan kita yang bersedekah kepada mereka yang kurang bernasib baik. Ini adalah amalan Rasulullah SAW yang memang seorang pemurah, tetapi di bulan Ramadhan baginda lebih pemurah.

Kita bersedekah yakni dengan membelanjakan harta di jalan kebajikan untuk menuntut keredaan Allah SWT dan mendapat pahala. Firman Allah SWT
Ertinya “Dan segala apa yang kamu belanjakan adalah untuk diri kamu sendiri, dan kamu hanya membelanjakan itu hanya untuk menempa keredhaan Allah, dan segala apa yang kamu belanjakan itu akan dibalas kepada kamu, sedangkan kamu tidak akan dirugikan:” (Al-Baqarah. 272).

Kehadiran Ramadhan ,tarbiahlah diri kita supaya menambah kegemaran untuk bersedekah, maka rugilah orang yang tidak memikirkan anjuran Allah untuk bersedekah sehingga dibiarkan sifat kikir itu menguasai dirinya dan ia merasa sayang hendak mensedekahkan suatu kelebihan harta yang terdapat di dalam dirinya . Kadang kala sampai zakat pun dia abaikan kerana terlalu kikir. Nauzubillah.
Peringatan baginda mengenai perkara ini perlu diambil iktibar.
Sabda Rasulullah SAW
“Setiap matahari terbit, melainkan telah ada dua Malaikat disebelah kanan dan kiri, yang satu menyeru Ya Allah! Ya TuhanKu! ,kurniakanlah ganti terhadap orang yang membelanjakan hartanya di jalan Allah. Yang lain pula : Ya Allah! Ya Tuhanku, berilah kemusnahan terhadap orang yang menahan hartanya”.

Yakinlah bahawa doa Malaikat itu mustajab. Orang yang menahan hartanya atau pun kikir untuk membelanjakan di jalan kebajikan miskipun hartanya tidak binasa secara zahir , tetapi hakikatnya ia binasa juga , kerana tidak dimanfaatkan oleh orang untuk kepentingan akhirat mahu pun dunia. Di dalam erti kata yang lain hartanya hilang keberkatan.

Jadilah diri kita orang yang mengambil berat mengenai orang miskin, kerana mereka adalah orang yang cukup sensitif di dalam masyarakat. Mereka tidak boleh diabaikan begitu sahaja. Orang kaya selalunya jiwa mereka besar berbanding dengan orang miskin. Orang kaya, dia tidak kisah jika orang lain tidak mengambil berat masalah mereka.
Sejarah terpahat, Nabi SAW merupakan orang yang cukup mengambil berat mengenai orang susah dan kadang-kadang baginda makan bersama-sama orang miskin.
Mana-mana pemimpin yang mengambil berat kepada orang susah dan berusaha untuk memberi kelapangan hidup kepada mereka ini adalah kayu ukur ia seorang pemimpin yang prihatin kepada masalah rakyat.
Akhlak yang ditunjukkan oleh Saidina Umar al-Khattab yang meninjau masalah rakyat pada malam hari adalah satu contoh yang unggul tercatat di dalam lipatan sejarah. Pernah satu malam Saidina Umar bertemu dengan seorang Yahudi yang sudah tua usianya. Beliau tidak kenal Saidina Umar, maka ditanya kepada beliau berkenaan dengan kehidupan beliau. Maka Yahudi tadi memeberi tahu bahawa dulu sewaktu beliau muda beliau memberi jizyah (cukai keatas kafir zimmi), malangnya apabila ia sudah tua ia tidak lagi diperdulikan oleh Umar. Maka Saidina Umar yang mendengar ucapan Yahudi terus balik ke gudang Baitul Mal untuk mengambil makanan untuk diberikan kepada si Yahudi tadi. Ketika itu khadamnya minta untuk memikul makanan untuk dibawa kepada Yahudi. Saidina Umar menjawab apakah di akhirat nanti kamu akan memikul dosa aku?. Saidina Umar merasa beliau zalim kepada Yahudi tadi, kerana sewaktu muda beliau memungut jizyah sedangkan sewaktu beliau tua maka dia tidak diperdulikan.
Mutaakhir hari ini apabila Dr Mursi yang baru memenangi kerusi Presidein Mesir dengan undian sebanyak 13,230,131 mewakili 51.7 peratus dengan majoriti 882,751 undi ke atas lawannya Ahmad Syafiq yang memperolehi undi sebanyak 12,347,380 undi mewakili 48.3 peratus.

Beliau telah mendekati orang miskin di Mesir. Tidakan beliau telah menaikkan lagi sokongan rakyat Mesir terhadap kepimpinan beliau. Rakyat Mesir yang berjumlah 85 juta, 40 juta hidup di dalam keadaan miskin, lebih 20 juta rakyatnya memiliki pendapatan RM60 sebulan.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s