Lahad Datu, Jangan Lupa Isu Negara.


Lahad Datu, Jangan Lupa Isu Negara.
Idris Hj Ahmad
15/3/13

Takziah kepada perwira kita yang terkorban kerana mempertahankan negara di Lahad Datu. Tragedi melambangkan kegagalan kepimpinan Datuk Seri Najib dan pemimpin BN yang gagal menjaga keselamatan rakyat dan negara. Walau bagaimana pun rakyat jangan lupa dengan isu-isu negara yang menjadi bebanan kepada kepimpinan Najib dan Muhyiddin sehingga tarikh pilihanraya melebihi tarikh “iddah” pilihanraya.

Isu yang membabitkan rasuah, kroni, pengagihan kekayaan yang hanya tertumpu kepada individu tertentu telah menjadi barah kepada kepimpinan Najib.

Semua jentera parti mesti menyegarkan ingatan  mengenai isu yang  terpaksa ditanggung oleh  rakyat. Sehingga taraf hidup rakyat semakin tertekan, pengangguran di kalangan siswazah 76, 200 orang, seramai 10,200 pemegang Diploma Pendidikan tidak ada kerja. 1118 juruterbang menganggur kerana tidak ada kapal terbang untuk dibawa, sedangkan kos pengajian RM300,000. Seramai 8000 jururawat tidak ada kerja, kos pengajian RM63,000.

Projek NFC kepada suami Syarizat Dr Mohamad salleh sebanyak RM250 juta. Hutang Tan Sri Tajudin Ramli RM589 juta dihapus kira, sedangkan anak kita hutang PTPTN RM30,000 dikejar sampai lubang kelambu. Bukan sedikit hutang Tajudin rakyat yang perlu bayar. Bagaimana Raja Farhana Raja Nong Chik umur 26 tahun mendapat kontrak RM30.8 juta untuk membina Institut Kemahiran Bina Negara di Johor. Adakah Raja Farhana akan dapat projek itu jika beliau bukan anak Nong Chik?
Hebat sungguh anak Jamaludin Jarjis yang bernama Ikhwan yang memperolehi projek Radar Subang yang bernilai RM280 juta. Rakyat tidak boleh terima bagaimana anak Nazri Aziz yang bernama Hang Nadem mampu memakai kereta Hummer yang berharga RM459 ribu atas nama Michael Chia (tauke balak)  orang yang dituduh memberi wang kepada Tan Sri Musa Aman. Betapa mewahnya anak Menteri, sedangkan, siswazah terpaksa meminta ehsan untuk dapat kerja bagi sesuap nasi. Ketua Menteri Sabah pula dituduh mendapat wang RM40 juta daripada Michael Chia (tauke balak), kononya untuk tabung politik Umno. Adakah beliau akan bagi kepada Musa Aman jika beliau hanya tukang sapu sampah di bandar Kota Kinabalu?
Pendedahan di dalam Suruhanjaya DiRaja (RCI) mengenai pendatang tanpa izin di Sabah amat mengerikan. Bagaimana penglibatan secara langsung Setiausaha Politik Tun Dr Mahathir, Datuk Seri Aziz Shamsudin ketika itu. Supaya kes tidak terburai keluar, pegawai yang terlibat di simpan di Kemunting, sedangkan jerung sebenar bebas begitu sahaja. Bagaimana Datuk Mohd Akjan Ali Muhammad ditabal menjadi Sultan Sulu merupakan ahli Umno di Bahagian Kota Kinabalu. Sudah tentu ada kad pengenalan, dan layak dapat BR1M.

Jangan biarkan isu-isu ini dilupakan. Memang ini strtategi Umno supaya rakyat lupakan isu ini.

Advertisements
By ustazidrisahmad Posted in Politik

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s