Pengurusan Tarbiah Yang Sistematik


Semua orang akur bahawa tarbiah penting dalam menjana kekuatan parti dan menyediakan tenaga kerja kepada parti untuk akan datang. Di antara rahsia kekuatan Pas sehingga mampu berada dipersada perjuangan di negara ini kerana bertunjangkan kekuatan tarbiah yang menjadi agenda penting kepada parti.

Peranan tarbiah tidak ada noktah terakhir, malahan ia terus berjalan seiring dengan proses kehidupan manusia di atas muka bumi ini. Ia juga tidak terhenti kepada ahli bawah sahaja malahan juga kepada mereka yang bergelar pemimpin. Kita akan mengalami kepupusan ahli dan kepimpinan pada masa akan datang jika pengurusan tarbiah tidak diatur dengan baik. Tenaga kerja untuk menggerakkan pilihanraya akan terbantut apabila sistem tarbiah tidak berjalan dengan teratur.

Program anjuran kerajaan juga akan tergendala jika kita mengabaikan perkara ini, kerana jentera kerajaan agak minima untuk membantu. Kita juga tidak boleh mengharapkan jentera kerajaan, kerana bidang tugas dan agenda yang berbeza. Walaupun kita menang program parti yang semakin bertambah kerana permintaan yang banyak. Walaupun ada peruntukan untuk membuat program melalui wakil rakyat, tetapi jika kita tidak ada tenaga maka program tidak boleh laksanakan. Perlu wujudkan Jabatan Tarbiah dengan pegawai dan perkeranian sepenuh masa dan bergaji. Ia bertugas untuk memantau perjalanan tarbiah di kawasan-kawasan. Menyediakan bank maklumat usrah dan tenaga tarbiah dan mengetahui secara ditil kebolehan yang ada pada seorang ahli. Terutama sewaktu kita menang kita memerlukan orang yang fikrah tulin Pas yang mengemudikan parti dan membawa negeri dengan manhaj parti. Pengurusan Jabatan Tarbiah samalah seperti Jabatan pilihanraya negeri yang mesti bergerak dengan sistem kepejabatan.

Di antara perkara yang perlu diuruskan dengan baik untuk meningkatkan program tarbiah

A.Penyusunan usrah

Kegiatan usrah adalah satu kewajipan, kerana ia adalah merupakan tonggak kepada program tarbiah. Jika usrah berjalan dengan baik maka banyak perkara dalam jamaah dapat diselesaikan dengan baik. Tidak timbul lagi soal cawangan mati, wang tidak ada, ahli tidak bertambah, perkaderan tidak wujud.

Jenis usrah

 1. -Usrah Pas Pusat
 2. -Usrah Dewan Ulama’,Pemuda, Muslimat
 3. -Usrah Badan Perhubungan Pas Negeri
 4. -Usrah Kawasan
 5. -Usrah Cawangan.

*Penting sekali ialah Usrah Nuqaba’ (iaitu mereka yang terpilih untuk membawa usrah. Usrah bentuk ini baru dapat kita buat saringan dan peningkatan fikrah kalangan pesertanya). Kerana usrah yang di atas tadi hanya sebagai satu kegiatan untuk membentuk fikrah secara umum dan tidak bertahap dan ia hanya mengikut penjawat dalam parti walaupun dari segi fikrahnya masih minima tentang pemahaman Islam dan gerakan. Sedangkan usrah nuqaba’ ia bertahap dan mempunyai bebanan tugas kepada setiap ahli seperti hafalan, taklif menyediakan bahan. Perkara ini tidak dapat kita laksanakan dalam konteks usrah umum. Sekurangnya mesti ada dalam setiap kawasan 10 orang ahli usrah nuqaba’.

Usrah remaja untuk anak ahli Pas

Kita perlu meninggalkan pelapis parti untuk akan datang. Tenaga pelapis tidak wujud jika kita tidak menyediakan tapak daripada awal lagi. Usrah wajib diadakan untuk menyelamatkan parti dan zuriat kita meneruskan perjuangan ibu bapanya. Dalam suasana mendidik anak yang begitu mencabar, anak merupakan ujian dan fitnah kepada ibu bapa dan jamaah jika kita tidak bentuk dengan betul. Anak-anak kita lebih selesa dengan kawannya yang sebaya. Maka usrah remaja perlu diadakan, InsyaAllah anak kita terselamat daripada kancah kerosakan.

Caranya

 1. -Tubuhkan unit usrah remaja samaada unit amal atau nisa’ yang berumur 13-18 tahun di setiap cawangan Pas.
 2. -Umur seperti begini agak mudah untuk dibentuk
 3. -Naqib terdiri daripada remaja juga yang umur lebih sidikit daripada ahli usrah. Kerana naqib seperti ini lebih memahami jiwa keremajaan.
 4. -Buku yang dikeluarkan oleh Lajnah Tarbiah Dewan Muslimat Pas Pusat “Tajuk-Tajuk Asasi Untuk Remaja Soleh” boleh dijadiklan rujukan di samping buku yang dikeluarkan oleh Lajnah Tarbiah Dan Perkaderan Pas Pusat.
 5. -Buat di rumah secara gilir dan sediakan sedikit minuman dan makanan ringan secara mingguan.

*NOTA PENTING: Pesan kepada anak-anak yang berjaya melanjutkan pelajaran kena mengikuti usrah Pas. Pesan juga kepada anak yang sudah bekerja kena cari usrah Pas jangan pula menakutkan anak supaya jauh daripada Pas. Kita tidak mahu berlakunya kecelaruan fikrah di kalangan anak-anak kita. Dalam Suasana yang pihak musuh yang cuba merosakkan anak-anak kita dengan program PLKN, BTN (Biro tatanegara), minggu suaikenal di pusat pengajian tinggi. Program ini semuanya menjurus supaya anak kita jauh daripada perjuangan bapanya. Kecuaian ibu bapa Pas tidak berperanan untuk menjuruskan anak kepada perjuangan berakhir dengan mala petaka meninggalkan anak sebagai penentang kepada pejuangan Pas. Cukupkah kita hanya berbangga dengan kehebatan Pas di zaman kita sedangkan kita tidak meninggalkan benih pejuang untuk masa akan datang. Dalam apa keadaan sekalipun anak tidak boleh disalahkan, kerana yang boleh disalahkan ialah ibu bapanya yang tidak membawa balik pejuangan Pas ke dalam rumah. Contoh yang ditunjukkan oleh baginda nabi Muhammad SAW melatih Saidina Ali, Asma’ Abu Bakar, Abdullah Abu Bakar walaupun mereka masih muda telah diberi peranan untuk menjayakan misi hijrah baginda ke Madinah

Usrah Di Sekolah

Samaada sekolah Pas, sekolah kerajaan, Sekolah Agama Rakyat, Sekolah Swasta perlu diadakan program ini. Mereka adalah bakal pemimpin masa akan datang samaada sebagai ahli politik, bekerja di sektor swasta atau badan berkanun. Pelajar yang berada tingkatan 5 (17 tahun) sekarang ini bakal menjadi pengundi PRU 13. Sebab itu Umno menggunakan kaedah PLKN, Biro Tata Negara dan minggu suaikenal di universiti untuk mencapai cita-cita mereka.

Caranya

 1. -Guru-guru Pas di sekolah kena berperanan besar dan berjiwa besar dengan mengorbankan sedikit wang dan masa untuk masa depan perjuangan Islam
 2. -Pilih pelajar-pelajar yang berbakat dan cerdik dahulu disamping pelajar-pelajar lain.
 3. -Program boleh dibuat selepas kelas dalam masa 45 minit sudah cukup.
 4. -Sekali sekala ajak pelajar datang kerumah untuk jamuan kepada mereka.
 5. -Kalau ada masa boleh bersukan dengan mereka
 6. -Muqarrar usrah boleh pakai topik yang sama seperti usrah remaja.
 7. -Sekali sekala (satu kali sepenggal) atur program qiamullail, khemah ibadah dan wujud suasana beragama dan kecintaan kepada agama.

13 comments on “Pengurusan Tarbiah Yang Sistematik

 1. bagus ustaz. Ana memang menantikan artikel tentang tarbiyyah. Selalu guna Risalah Usrah Abu Urwah dan Apa Erti Saya Menganut Islam.

  Teruskan ustaz untuk berusrah. Kerana Imam Hasan al Banna menyifatkan usrah adalah tunjang bagi sesebuah gerakan Islam

 2. bagus ust. article tentang usrah ni. bagi gambaran yg agak jelas peringkat2 usrah,,tapi macam mana kita nak mengukur kejayaan dalam sesuatu usrah, mungkin perlu ada satu standard penilaian, contoh A,B, C ..supaya kita dapat menilai keberkesanan setiap yg kita lakukan dan memastikan hasil yang di perolehi mencapai objektif parti dan jemaah

 3. tahniah ustaz..

  sentuhan2 seperti inilah yg kita amat perlukan hari ini, malangnya suasana spt ini dirasakan semakin kurang dijelmakan dalam pemuda hari ini – gerakerja turun padang menjentik hati secara sistematik sbgmn tahun 80an – awal 90an… atau, mugkinkah kita dah terlebih sibuk dgn urusan ‘atasan’ agaknya sampaikan tak sempat nak memperkasa ‘talent dan aset’ yang kita ada..

 4. Salam! Pengalaman saya dalam Jemaah la… Majlis Syura paling susah nak ikut macam yang Ustaz sebutkan tuu.. no 2 AJK Pusat, lepas tu ikut urutan… Jadi sapa nak buat semua macam tu? Mungkin tinggal Ustaz dengan anak beranak Ustaz saja la nampaknya.. Maaf dah tak berapa yakin dengan kepimpinan cakap tak serupa bikin!

 5. kepada Pak Dak..

  Jadi Pak Dak la yang kena mula…

  Takkan nak panggil Ust Idris pulak turun.

  Pak Dak tu buat Usrah Ke?

  Ikut Usrah Ke?

  Sori…ye pak dak. Pedih sikit.

  Kita la yang corakkan jamaah. kalau bukan kita? sape lagi?

  Takkan nak harapkan ahli-ahli Umno?

 6. assalamu’alaikum Ustaz.ana sedang merancang2 program tarbiah utk pemuda2 kita.ana juga tau usrah memang penting tapi apa pendapat ustaz kalau kita buat program usrah yang berorientasikan pemuda masa kini. apa yang ana lihat di kawasan ana ramai anak muda yang takut bila disebut usrah.Hrap dapt buah fikiran ustaz untuk ana memikul amanah ini.tq

  Admin-Usrah ini adalah teras, walaubagaimana pun methodnya tidak semestinya kena buat dalam markas atau secara tradisionalnya kita duduk sama-sama baca kitab.

  Kalau ahli sukar untuk terima nama usrah @ pendekatan yang nampak macam kuliah, naqib boleh guna kaedah lain seperti program riadah, berkelah, konvoi, minum kedai kopi. Tapi pastikan ada pengisian dan dibuat secara berjadual untuk memastikan matlamat kita tercapai. Biar santai tapi yang penting isi dakwah dan perkongsian ilmu berlaku.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s